İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Konferans
Proje Etkinlik Tarihi:3 Ekim 2024
Yer: Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi – Küçük Salon
Zaman: 08:30 – 16:30
Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: “Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanların Korunması Konferansı”
Proje Açılış Toplantısı
Proje Etkinlik Tarihi: 28 Mart 2024
Yer:Çevrimiçi Toplantı
Zaman: 11:00-13:00 (09:00-11:00 Avrupa Merkezi Saat Dilimi)
Etkinlik Adı/Duyuru Konusu:Proje Başlangıç Toplantısının Yapılması
TR2020/DG/01/A2-01 Hibesi ile desteklenen “Kuraklık Yönetimi ve Sulak Alanların Korunması Yoluyla Sürdürülebilir Kentsel Gelecek Projesi”, Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı kapsamında yer almaktadır. Proje, İzmir ve Slovenya’nın başkenti Lubliyana arasında bir iklim köprüsü kurmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, her iki şehirde kuraklıkla ilgili uzman ziyaretleri gerçekleştirilecek ve ortak bir “Kuraklık ve Sulak Alanların Korunması Eylem Planı” hazırlanacaktır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Doğa Derneği, S.S. İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği, Lubliyana Belediyesi, Lubliyana Kentsel Bölge Kalkınma Ajansı ve DOPPS-Bird Life Slovenia uzmanları, Gediz Deltası’nda bir uygulama alanı oluşturarak özellikle tarım sektöründe çalışanlar başta olmak üzere kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Kuş Gözlem Yürüyüşü
Proje Etkinlik Tarihi: 24 Mart 2024
Yer: Gediz Deltası
Zaman: 14:00
Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: 22 Mart Dünya Su Günü’nde Kuş Gözlem Yürüyüşü
Avrupa Birliği TR2020/DG/01/A2-01 Hibesi ile desteklenen “Kuraklık Yönetimi ve Sulak Alanların Korunması Yoluyla Sürdürülebilir Kentsel Gelecek Projesi”, Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı kapsamında desteklenmektedir. Proje, İzmir ve Slovenya’nın başkenti Lubliyana arasında bir iklim köprüsü kurmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, Proje ortağı Doğa Derneği Uzmanları tarafından, Projenin uygulama alanlarından biri olan İzmir’in Gediz Deltasında 22 Mart Dünya Su Günü’nde Kuş Gözlem Yürüyüşü 31 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Gediz Deltası’nın önemi, iklim değişikliğinin etkilerinin tatlı su kaynakları üzerinde yarattığı stres ve sulak alanların önemi, tatlı suyun ve sulak alanların birbirleriyle olan ilişkisi katılımcılara anlatılmıştır. Gediz Deltası’nda ilkbahar kuş göçü ile gelen ve üremeye başlamış kuşlar yakından teleskoplar ve dürbünlerle gözlemlenmiştir.
RAMSAR Koruma ve UNESCO Dünya Doğa Mirası Adayı Gediz Deltası çalışmanın odak noktası olarak çalışmaların devamında Kuraklık ve Sulak Alanların Korunması Eylem Planı oluşturulacaktır.